I slutten av februar iverksatte vi på pedagogisk avdeling ved stiftelsen Narviksenteret en reise vi har planlagt i mange måneder – en reise direktør Knut Leikvam og pedagogene kanskje ikke helt trodde vi skulle få til å gjennomføre, for her var det mye som skulle klaffe på en og samme gang. Vi har rett og slett vært på undervisningsbesøk på Den Norske Skole Gran Canaria! Skolen er en 1-13 skole, og har følgelig klasser fra 1. klasse grunnskole til og med 3. klasse videregående. Tretten klasser hvor vi har gjennomført minst to undervisningsopplegg i hver klasse krever mye forberedelser og parallelle opplegg over hele linja, så tre pedagoger tok turen.
 
Avreise grytidlig på morgenen, med 120 kg bagasje (vi tok visst med oss halve Narvik Krigsmuseum også…) og mye undervisningsmateriale klart og tilrettelagt for seks intense dager med undervisning. Og for ei gøy uke det var! Elevene fikk blant annet jobbe som spioner i opptakten til andre verdenskrig, de fikk innsikt i demokratiske prosesser og bærekraftig utvikling på skolen og i samfunnet rundt dem (se også www.projecttakeaction.org), ytringsfrihet og ytringsansvar, og hadde engasjerte diskusjoner rundt hvilket handlingsrom enkeltpersoner hadde under andre verdenskrig – “hva gjør du når din verden brenner?”
 
Både vi og elevene hadde  en interessant og lærerik uke,  før vi måtte pakke ned alt materiellet og vende nesa nordover igjen, litt mer solbrune enn før. Og så tenker du kanskje “dette var da råflott”? Joda, men Den Norske Skole Gran Canaria er ikke bortskjemte med besøk fra formidlere fra fastlands-Norge, og det viste seg at å sende tre formidlere på jobb til Gran Canaria var ikke dyrere enn å sende oss på tilsvarende reise i Nord-Norge. Og vi liker jo å besøke skoler i både Nordland, Troms og Finnmark, og skal selvsagt opprettholde reisevirksomheten vår der. Når vi sier at vi gjerne reiser på besøk til skoler, så har vi i alle fall demonstrert nå at det er handling bak ordene. Ryktene sier at Den Norske Skole Gran Canaria gjerne vil ha oss fra stiftelsen Narviksenteret på besøk igjen neste år, men vi tror vi lander på å få til en avtale om hvert tredje år. Har du en skole som gjerne vil ha besøk av oss? Ta kontakt da vel, vi kommer gjerne på undervisningsbesøk!
 
En ekstra takk til super-lærer Edmund Olsen som koordinerte besøket vårt på skolen, og elever og lærere som sporty stilte opp da vi tok over undervisning og klasser, dette ble noe helt annet enn digital undervisning! 🤩