Narviksenteret har gjennom flere år arbeidet med å utvide tilbudet til publikum som besøker oss i Narvik Krigsmuseum. Vinteren 2020 gjorde vi oss klare til å gi tilbud knyttet til den nye spillefilmen om slaget om Narvik som skulle ha premiere i romjula 2020. På grunn av corona-pandemien ble det ikke slik. Vi planlegger fortsatt å tilby produkter når filmen blir ferdig, men det ser nå ut til at den blir et år forsinket. I mellomtiden har vi forsøkt å gjøre hva vi kan for at vi kan gi et godt tilbud til de som ønsker å oppleve og lære.

familie sitter i bunkersanlegg på Narvik-halvøya
Bunkersanlegg på Narvik-halvøya. Foto: Josu Media

Derfor har vi i sommer valgt å satse på to ukentlige turer i bunkers-anleggene fra andre verdenskrig på Narvik-halvøya. Målgruppen denne gang er barnefamilier, så vi har lagt vekt på en formidling som ikke er svært detaljert, men velger å fokusere på det overordnede og forsøker å gjøre det til en spennende og morsom familieaktivitet.

Guide Hanne Thorp-Larsen forteller til interesserte gjester. Foto: Michelle Opshaug, Narviksenteret.

Vi forteller og viser på en levende, og ikke minst spennende måte om okkupasjonen i Norge fra 1940 – 1945. Vi tar gjestene 80 år tilbake i tid gjennom mørke ganger og trange tunneler i tre ulike bunkersanlegg bygd av nazistene på Narvik-halvøya. Når vi står nede i en tidligere kanonstilling og speider rett ut Ofotfjorden forstår vi hvorfor disse anleggene ble lagt akkurat her. Vi utstyrer gjestene med lommelykter og tar de med gjennom kanon- og maskingeværstillinger, ammunisjonslager, løpegraver og tunnelanlegg. Vår erfarne guide gir gjestene innsikt i bakgrunnen for hvorfor nazistene angrep det nøytrale Norge og gjennom personlige historier og fakta får de en oversikt over hvordan kampene i Narvik utspilte seg. Vi har lagt inn overraskelser for barna underveis, samt tur-sjokolade og et varig minne de får med seg.

Erfaringene etter test-turer og de første vanlige turene er svært gode, vi har fått svært mange hyggelige tilbakemeldinger fra gjestene og pågangen er stor for å delta.

Turen er gjort mulig gjennom et tilskudd fra Narvik kommunes midler til strakstiltak for Sommer-Narvik 2020.

Turen bookes og betales gjennom Visit Narviks sider: https://www.visitnarvik.com/no/familievandring-i-underjordiske-nazi-bunkerser