Narviksenteret har gjennom flere år arbeidet med å utvide tilbudet til publikum som besøker oss i Narvik Krigsmuseum. Vinteren 2020 gjorde vi oss klare til å gi tilbud knyttet til den nye spillefilmen om slaget om Narvik som skulle ha premiere i romjula 2020. På grunn av corona-pandemien ble det ikke slik. Vi planlegger fortsatt å tilby produkter når filmen blir ferdig, men det ser nå ut til at den blir et år forsinket. I mellomtiden har vi forsøkt å gjøre hva vi kan for at vi kan gi et godt tilbud til de som ønsker å oppleve og lære.

familie sitter i bunkersanlegg på Narvik-halvøya
Bunkersanlegg på Narvik-halvøya. Foto: Josu Media

Derfor satset vi sommeren 2020 på å satse på to ukentlige turer i bunkers-anleggene fra andre verdenskrig på Narvik-halvøya. Målgruppen denne gang var barnefamilier, så vi la vekt på en formidling som ikke er svært detaljert, men valgte å fokusere på det overordnede og forsøkte å gjøre det til en spennende og morsom familieaktivitet.

Guide Hanne Thorp-Larsen forteller til interesserte gjester. Foto: Michelle Opshaug, Narviksenteret.

Vi forteller og viser på en levende, og ikke minst spennende måte om okkupasjonen i Norge fra 1940 – 1945. Vi tar gjestene 80 år tilbake i tid gjennom mørke ganger og trange tunneler i tre ulike bunkersanlegg bygd av nazistene på Narvik-halvøya. Når vi står nede i en tidligere kanonstilling og speider rett ut Ofotfjorden forstår vi hvorfor disse anleggene ble lagt akkurat her. Vi utstyrer gjestene med lommelykter og tar de med gjennom kanon- og maskingeværstillinger, ammunisjonslager, løpegraver og tunnelanlegg. Vår erfarne guide gir gjestene innsikt i bakgrunnen for hvorfor nazistene angrep det nøytrale Norge og gjennom personlige historier og fakta får de en oversikt over hvordan kampene i Narvik utspilte seg. Vi har lagt inn overraskelser for barna underveis, samt tur-sjokolade og et varig minne de får med seg.

Erfaringene etter test-turer og de første vanlige turene er svært gode, vi har fått svært mange hyggelige tilbakemeldinger fra gjestene og pågangen er stor for å delta.

Turen er gjort mulig gjennom et tilskudd fra Narvik kommunes midler til strakstiltak for Sommer-Narvik 2020.

Vi takker alle våre gjester for godt humør og gode tilbakemeldinger, våre guider for en utmerket jobb og øvrige samarbeidspartnere for en fantastisk sesong og ønsker velkommen til nye turer i 2021!!